Az önkéntes lelkészek 5.5 tonnányi segélyszállítmányt juttattak el Horvátországba

Önkéntes lelkészek és Sea Org tagok felrakják a segélyszállítmányt az önkénteslelkész-teherautóra.

Önkéntes lelkészek és Sea Org tagok felrakják a segélyszállítmányt az önkénteslelkész-teherautóra.

A felhívásunk közzététele után alig 48 órával magyar szcientológusok és önkéntes lelkészek mintegy 5 és fél tonnányi segélyszállítmányt adtak össze. Az árvíz által érintett területeken az embereknek leginkább olyan dolgokra van szüksége mint palackozott ivóvíz, konzerv, gumicsizma, pelenka, szúnyogriasztó, védőöltözet és védőmaszk. Budapesten a közép-európai Sea Org-bázis egyik napról a másikra a segélyszállítmányok központi gyűjtőhelye lett. Összesen 3500 liter ivóvíz, 1000 kg konzerv, 100 nagy csomag pelenka, 150 pár gumicsizma, továbbá több száz védőöltözet és védőmaszk állt készen a szállításra.

Az önkénteslelkész-teherautó elindul a segélyszállítmánnyal a budapesti Sea Org-bázisról.

Az önkénteslelkész-teherautó elindul a segélyszállítmánnyal a budapesti Sea Org-bázisról.

Ezeket mind felpakoltuk a sárga önkénteslelkész-teherautóra, és május 28-án kora reggel kicsiny „konvojunk”, amely az önkénteslelkész-teherautóból és egy kisebb autóból állt, elhagyta Budapestet.

A horvát és a magyar hivatalos szervek részéről nagy segítség volt, hogy ingyenes használatot biztosítottak az autópályákhoz, és a határátkelésnél is elsőbbséget kaptunk.

 

A helyi önkéntesek segítenek lepakolni a segélyszállítmányt Eszékben a központi gyűjtőhelyen.

A helyi önkéntesek segítenek lepakolni a segélyszállítmányt Eszékben a központi gyűjtőhelyen.

Kora délután érkeztünk meg Horvátországban Eszékre, ahol helyi önkéntesek segítettek lepakolni a szállítmányt egy központi raktárnál. Itt tárolják és innen osszák szét a segélyszállítmányokat. A védőöltözeteket, védőmaszkokat és szúnyogriasztót átraktuk egy kisebb önkéntes lelkészi autóra, amellyel Zupanjába, a válságkezelő központba mentünk. Átadtuk a felszereléseket a központ parancsnokának, aki nagyon hálás volt az adományért. Rövid beszélgetés után a parancsnok elmondta, hogy vannak olyan területek, ahol a házak 50-79%-át le kell majd bontani, mert miután huzamosabb ideig víz alatt voltak, a falak már nem elég stabilak. Az embereivel együtt ő gyakorlatilag a nap 24 órájában azon dolgozik, hogy minél több házat meg tudjanak menteni, és elmondása alapján jelenleg nagyteljesítményű szivattyúkra és dízelmotoros áramfejlesztőkre van a legnagyobb szükségük. Tehát most azon dolgozunk, hogy ezeket beszerezzük, ezért ha bármennyi adományt tudsz adni, azt nagyon szívesen vesszük, és ezzel sokat tudsz segíteni ezeknek az embereknek.

IMG_1488xs

Juraj Duna az európai önkéntes lelkészek koordinátora a krízisközpont munkatársaival Zupanjában, Horvátországban

Másnap reggel ellátogattunk a helyi vöröskereszt központjába, és megkérdeztük, hogy nekik mire lenne szükségük. Jelenleg olyan önkénteseket várnak, akik segíteni tudnának a több tonnányi adományozott ruha szétválogatásában. Ha szeretnél segíteni, kattints a fenti menüben az „aktivizálás” oldalra, és töltsd ki a nyomtatványt.

A következő állomás egy kis horvát falu, Cerna volt, ahonnan a lakosokat több más falu lakóival együtt egy sportcsarnokba telepítették ki. Közelebbről fel akartuk mérni a helyzetet, ezért megkértük az egyik helyi segítőt, hogy vezessen körbe minket a menedéken. Asszisztokat adtunk azoknak, akiknek szükségük volt rá.

Ez a soha nem látott méretű árvíz több százezer ember életére van hatással. Sürgős segítségre van szükség. Kattints ide, ha szeretnél lemenni az egyik önkéntes lelkészi csapattal a terepre, illetve kattints ide, ha adománnyal szeretnél segíteni.

Juraj Duna asszisztot ad egy idős férfinak a vöröskereszt ideiglenes menedékhelyén, Cerna falu, Horvátország

Juraj Duna asszisztot ad egy idős férfinak a vöröskereszt ideiglenes menedékhelyén, Cerna falu, Horvátország

This entry was posted in Magyarul. Bookmark the permalink.

One Response to Az önkéntes lelkészek 5.5 tonnányi segélyszállítmányt juttattak el Horvátországba

  1. Zoltán says:

    Minden elismerésem a szcientológusoké, hogy ilyen gyorsan reagáltak a vészhelyzetre. Sajnálom azokat az embereket, akik fedél nélkül maradtak, ezért adományozok én is erre a nemes célra. A Jóisten segítsen minket, hogy ne legyen hasonló katasztrófa kis hazánkban!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s