Az önkéntes lelkészek 5.5 tonnányi segélyszállítmányt juttattak el Horvátországba

Önkéntes lelkészek és Sea Org tagok felrakják a segélyszállítmányt az önkénteslelkész-teherautóra.

Önkéntes lelkészek és Sea Org tagok felrakják a segélyszállítmányt az önkénteslelkész-teherautóra.

A felhívásunk közzététele után alig 48 órával magyar szcientológusok és önkéntes lelkészek mintegy 5 és fél tonnányi segélyszállítmányt adtak össze. Az árvíz által érintett területeken az embereknek leginkább olyan dolgokra van szüksége mint palackozott ivóvíz, konzerv, gumicsizma, pelenka, szúnyogriasztó, védőöltözet és védőmaszk. Budapesten a közép-európai Sea Org-bázis egyik napról a másikra a segélyszállítmányok központi gyűjtőhelye lett. Összesen 3500 liter ivóvíz, 1000 kg konzerv, 100 nagy csomag pelenka, 150 pár gumicsizma, továbbá több száz védőöltözet és védőmaszk állt készen a szállításra.

Az önkénteslelkész-teherautó elindul a segélyszállítmánnyal a budapesti Sea Org-bázisról.

Az önkénteslelkész-teherautó elindul a segélyszállítmánnyal a budapesti Sea Org-bázisról.

Ezeket mind felpakoltuk a sárga önkénteslelkész-teherautóra, és május 28-án kora reggel kicsiny „konvojunk”, amely az önkénteslelkész-teherautóból és egy kisebb autóból állt, elhagyta Budapestet.

A horvát és a magyar hivatalos szervek részéről nagy segítség volt, hogy ingyenes használatot biztosítottak az autópályákhoz, és a határátkelésnél is elsőbbséget kaptunk.

 

A helyi önkéntesek segítenek lepakolni a segélyszállítmányt Eszékben a központi gyűjtőhelyen.

A helyi önkéntesek segítenek lepakolni a segélyszállítmányt Eszékben a központi gyűjtőhelyen.

Kora délután érkeztünk meg Horvátországban Eszékre, ahol helyi önkéntesek segítettek lepakolni a szállítmányt egy központi raktárnál. Itt tárolják és innen osszák szét a segélyszállítmányokat. A védőöltözeteket, védőmaszkokat és szúnyogriasztót átraktuk egy kisebb önkéntes lelkészi autóra, amellyel Zupanjába, a válságkezelő központba mentünk. Átadtuk a felszereléseket a központ parancsnokának, aki nagyon hálás volt az adományért. Rövid beszélgetés után a parancsnok elmondta, hogy vannak olyan területek, ahol a házak 50-79%-át le kell majd bontani, mert miután huzamosabb ideig víz alatt voltak, a falak már nem elég stabilak. Az embereivel együtt ő gyakorlatilag a nap 24 órájában azon dolgozik, hogy minél több házat meg tudjanak menteni, és elmondása alapján jelenleg nagyteljesítményű szivattyúkra és dízelmotoros áramfejlesztőkre van a legnagyobb szükségük. Tehát most azon dolgozunk, hogy ezeket beszerezzük, ezért ha bármennyi adományt tudsz adni, azt nagyon szívesen vesszük, és ezzel sokat tudsz segíteni ezeknek az embereknek.

IMG_1488xs

Juraj Duna az európai önkéntes lelkészek koordinátora a krízisközpont munkatársaival Zupanjában, Horvátországban

Másnap reggel ellátogattunk a helyi vöröskereszt központjába, és megkérdeztük, hogy nekik mire lenne szükségük. Jelenleg olyan önkénteseket várnak, akik segíteni tudnának a több tonnányi adományozott ruha szétválogatásában. Ha szeretnél segíteni, kattints a fenti menüben az „aktivizálás” oldalra, és töltsd ki a nyomtatványt.

A következő állomás egy kis horvát falu, Cerna volt, ahonnan a lakosokat több más falu lakóival együtt egy sportcsarnokba telepítették ki. Közelebbről fel akartuk mérni a helyzetet, ezért megkértük az egyik helyi segítőt, hogy vezessen körbe minket a menedéken. Asszisztokat adtunk azoknak, akiknek szükségük volt rá.

Ez a soha nem látott méretű árvíz több százezer ember életére van hatással. Sürgős segítségre van szükség. Kattints ide, ha szeretnél lemenni az egyik önkéntes lelkészi csapattal a terepre, illetve kattints ide, ha adománnyal szeretnél segíteni.

Juraj Duna asszisztot ad egy idős férfinak a vöröskereszt ideiglenes menedékhelyén, Cerna falu, Horvátország

Juraj Duna asszisztot ad egy idős férfinak a vöröskereszt ideiglenes menedékhelyén, Cerna falu, Horvátország

Advertisements
This entry was posted in Magyarul. Bookmark the permalink.

One Response to Az önkéntes lelkészek 5.5 tonnányi segélyszállítmányt juttattak el Horvátországba

  1. Zoltán says:

    Minden elismerésem a szcientológusoké, hogy ilyen gyorsan reagáltak a vészhelyzetre. Sajnálom azokat az embereket, akik fedél nélkül maradtak, ezért adományozok én is erre a nemes célra. A Jóisten segítsen minket, hogy ne legyen hasonló katasztrófa kis hazánkban!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s