Friss hírek a balkáni árvízről

Önkéntes lelkészek Belgrádban asszisztokat adnak a vöröskereszt menedékhelyén.

Önkéntes lelkészek Belgrádban asszisztokat adnak a vöröskereszt menedékhelyén.

Az elmúlt 120 év legsúlyosabb árvize a Balkánon több százezer embert kényszerített otthona elhagyására. A meteorológusok azt nyilatkozták, hogy az elmúlt 120 évben (amióta egyáltalán nyilvántartást vezetnek erről) nem volt ilyen hatalmas árvíz. Három nap alatt annyi eső esett, mint máskor három hónap alatt.

y361310594380032Néhány településen a víz a házak második emeletéig ért, és a háztetőre menekülő embereket helikopterrel mentették.

Szerbiában az elsősegélycsapatok és a katonák csónakon és helikopteren menekítették a lakosságot a Belgrád melletti Obrenovacból, amelyet teljesen körbezárt a víz.

Az árvíz elöntötte az aknamezőket is, amelyeket az alig két évtizede lezajlott balkáni háború óta még mindig nem tudtak megtisztítani a robbanószerektől. Boszniában a mai napig több ezer olyan helyszín van, ahová a háború során taposóaknákat telepítettek, és bár eddig ezek helyét táblák és egyéb figyelmeztető jelek jelezték, a hatalmas vízáradat elmozdította az aknákat, kimosta őket a földből, és máshová sodorta. Egy Cerik nevű faluban felrobbant egy akna, de szerencsére senki nem sérült meg.

Horvátországban egy hegyimentő-csapat is együtt dolgozik a Horvát Hadsereggel az elöntött területeken. „21 éve veszek részt a hegyi mentő csapatban, és több ezer mentési műveletben vettem részt, de még nem láttam ilyen borzalmas katasztrófát” – mondja Vinko Prizmic, a csapat vezetője.

Vannak olyan területek, ahol a házak 50-70%-át le kell bontani, mert a víz túl nagy károkat okozott bennük. A házfalakban túl nagy kár keletkezett, amiért olyan sokáig álltak víz alatt. Ahhoz, hogy a házakat megmentsük, minél előbb ki kéne szivattyúznunk a vizet, hogy a falak kiszáradhassanak. Horvátország és Bosznia-Hercegovina válságkezelő központjainak rengeteg nagy teljesítményű vízszivattyúra és a fal kiszárítására alkalmas egyéb eszközökre lenne szüksége, hogy megakadályozzák a házak romba dőlését.

Néhány Sea Org-tag és önkéntes lelkész már elkezdett kiképződni ezeknek a berendezéseknek az üzemeltetésére. Sürgősen szükségünk van adományokra ahhoz, hogy szivattyúkat vegyünk a válságkezelő központok számára Zupanjában (Horvátország) és Orasjében (Bosznia-Hercegovina). Amint megvan a szükséges összeg, megvesszük a szivattyúkat, és az árvízi munkálatokra kiképződött önkéntes lelkészek elindulnak Horvátországba és Boszniába. 

Sokat segítesz, ha bármennyit tudsz adományozni erre. Az adományozáshoz kattints ide, vagy hívd az OTL Közép-Európát: +36-1/210-6532

 

 

This entry was posted in Magyarul. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s