Önkéntes lelkészek biztosítanak szolgálatot az árvíz súlytotta Bosnyák területeken

KOPANICE, BOSZNIA -HERZEGOVINA - Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztagának tagjai azon fáradoznak, hogy hasznos építőanyagokat mentsenek meg egy bontásra ítélt házból, amely a jelenlegi áradások során sérült meg. A megmentett anyagokat egy új ház építésére fogják felhasználni, a lebontott ház helyén.

KOPANICE, BOSZNIA -HERZEGOVINA – Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztagának tagjai azon fáradoznak, hogy hasznos építőanyagokat mentsenek meg egy bontásra ítélt házból, amely a jelenlegi áradások során sérült meg. A megmentett anyagokat egy új ház építésére fogják felhasználni, a lebontott ház helyén.

Mai híradásunkban segítségnyújtásunk egyes jellegzetességeiről szeretnénk neked beszámolni. Ne gondold, hogy ez egy PR cikk, mert ez a kemény valóság az elárasztott területeken!

Friss gyümölcs szállítása arra az ideiglenes menedéket nyújtó szálláshelyre, ahol gyerekes családokat helyeztek el

Friss gyümölcs szállítása arra az ideiglenes menedéket nyújtó szálláshelyre, ahol gyerekes családokat helyeztek el

Folyamatos kommunikációban vagyunk a helyi Vöröskereszttel, és 2 helyi iskolában hoztunk létre menedékhelyeket. Az egyik ezek közül idősek, míg a másik gyerekes családok számára nyújt ideiglenes bázist. Kiderült, hogy az idősek szállása nincs felszerelve zuhanyzókkal, és egy kerti slagot kb. 50-en használnak tisztálkodásra. Önkéntes Lelkészeink Katasztrófa Elhárító Osztaga ezt a problémát szinte órák alatt oldotta meg, 6 új, használatra kész zuhanyzó felállításával. Itteni működési szabályunk egyszerű – kitalálni, milyen természetű segítségre van szükség, és azt nyújtani, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Zuhanyzók telepítése abban az iskolában, ahol az áradások során kimenekített nyugdíjasokat szállásolták el

Zuhanyzók telepítése abban az iskolában, ahol az áradások során kimenekített nyugdíjasokat szállásolták el

A másik ideiglenes menedekhelyen, ahol gyerekes családokat szállásoltunk el, arra jöttünk rá, hogy bár alapélelmiszerekből kellő mennyiség áll rendelkezésre, de a gyerekeknek szükségük lenne friss gyümölcsre és zöldségfélékre. Mindössze néhány óra leforgása alatt friss narancsot és almát hozattunk a menedékhely minden gyermeke számára. Mindkét iskola személyzete nagyon hálás volt a segítségünkért, úgyhogy meginvitáltak bennünket egy jellegzetes, török, fekete kávéra, és közös fotót is szerettek volna velünk készíteni (ami a cikk elején, a galériában látható).

Miután telefonszámot és e-mail címet váltottunk, és megállapodtunk, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot, ellátogattunk a helyi Vöröskereszthez. A Vöröskeresztesek illetékeseivel folytatott megbeszélésünkön kiderült, hogy egy közeli faluban, Kopanyicében, amely a legsúlyosabb árvízi károkat szenvedte el, sürgős segítségre lenne szükség. Ebben a faluban hozzávetőlegesen 50-70 házat le kell bontani, mert egy hullámlökés kimozdította ezek alapjait, amikor a folyó gátja átszakadt. Segítenünk kellett a még használható építőanyagok kibontásához ezekből a házakból.

Megmentett anyagok egy bontásra kijelölt házból"

Megmentett anyagok egy bontásra kijelölt házból”

Önkéntes Lelkészeink Katasztrófa Elhárító Osztagának sárga teherautója és két, önkénteseket szállító járművünk konvoja azonnal indult is Kopanyice felé. Érkezésünkkor az a család fogadott bennünket, akik már hozzáfogtak a hasznosítható építőanyagok bontásához, így mi azonnal be is álltunk melléjük segíteni a munkában. Mivel a területen nagy a fertőzésveszély, védőkesztyűt és állarcot viselve szabadítottuk ki a még használható anyagot fentről lefelé haladva. Késő délután fejeztük be a munkát, amikor szúnyogok hada már kezdte elviselhetetlenné tenni a munkát a szabad ég alatt.

A nap végére koszosak és büdösek voltunk, mégis remekül éreztük magunkat. Kemény napunk volt, segítettünk, ahol kellett a segítség és ez csodálatos érzés volt.

Ha szeretnél önkéntes lelkészként segíteni abban, hogy megkönnyebbülést nyújts ezeken a katasztrófasújtotta területeken, az elérhetőségünk az OTL Közép-Európa száma: +36 1 210 65 32, vagy kattints ide az űrlap kitöltéséhez, és amint lehet, felvesszük veled a kapcsolatot.

Remélem, hamarosan találkozunk Boszniában!

Üdv:

Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztaga

This entry was posted in Magyarul. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s