Az Önkéntes Lelkészek visszaadják az életet a falunak

Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztaga megtísztít egy gazdaságot az iszaptól és törmelékektől a bosznia-hercegovinai Kopanyice faluban

Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztaga megtísztít egy gazdaságot az iszaptól és törmelékektől a bosznia-hercegovinai Kopanice faluban

“Sokszor láttam a tv-ben, hogy távoli országokat földrengések és különböző katasztrófák súlytottak, de soha sem tettem semmit ezekkel kapcsolatban. Most meg itt vagytok Ti a messzi távolból, hogy segítsetek rajtam. Ez gondolkodóba ejtett: talán nekem is segítenem kéne másoknak a jövőben?! Úgy döntöttem, hogy igen is segíteni fogok!”, mondta Vlado, kopanicei lakos, és így folytatta: “Segítettetek, hogy visszatérjen az élet a gazdaságomba. Nélkületek hetekbe tellett volna, hogy ezt elérjem. Nincsenek rá szavak, hogy ezt kellőképpen megköszönjem nektek!”
IMG_1999xsVladó és családja egyike a sokaknak, akiknek az Önkéntes Lelkeszek Katasztrófa Elhárító Osztaga segített az áradással érintett bosznia-hercegovinai Orasje megyében. Vladó egy kis gazdaságot üzemeltetett idősödő szüleivel. A mostani áradás során Vlado és családja elvesztette minden terményét és háziállatainak nagy részét. Vlado családját egy közeli faluba menekítette, ahol nem volt áradás, és egymaga fogott hozzá, hogy eltakarítson több tonnányi iszapot és árvízi hordalékot. Vlado tanyáján 2 méter volt a kiáradt víz mélysége. Ahogy az ár visszavonult, a következmények úgy váltak egyre szembetűnőbbé, és nyomasztóbbá. 

Önkéntes Lelkész csapatunk ekkor érkezett a helyszínre, és azon nyomban munkához is látott. Két egységre oszlottunk, melyből az egyik a rothadó takarmány tonnáit rakta fel egy traktor utánfutójára és vitte ki a földekre elégetni, a másik pedig a sarat és törmeléket távolította el a szénapajtából, és a disznóólból. 

Két napi munka után a gazdaság tiszta volt, és készen állt rá, hogy azt a kevéske háziállatot, amit Vladónak és családjának sikerült kimenekítenie az árvízből, visszatelepítsék. Miután Vladoék családi házát is megtisztítottuk, kiszárítottuk a falakat a páramentesítő készülékekkel, amiket csapatunk adományozott a falunak.

Önkéntes Lelkész csapatunk Vladoval, családja farmján

Önkéntes Lelkész csapatunk Vladoval, családja farmján

A faluszerte sárga pólókban futkosó, reggeltől-estig keményen dolgozó csapattársaink arra inspirálták a helyi lakosokat, hogy “sárga hangyák” becenévvel illessenek bennünket. Itt, ezen, a mélyen vallásos területen élő emberek gyakran mondogatták, hogy maga a Jóisten küldött bennünket, hogy segítsünk nekik, és egyben leckét adjunk nekik mások önzetlen megsegítéséből.
Egyik önkéntesünk, Tereza Dolezalova Szlovákiából, épp a helyi Vöröskereszt dicséretében részesül

Egyik önkéntesünk, Tereza Dolezalova Szlovákiából, épp a helyi Vöröskereszt dicséretében részesül

Közös munkacsoportot alakítottunk ki a helyi Vöröskereszttel, és minden megmozdulásunkat velük összhangban hajtottuk végre. Kopanyice lakosai a Vöröskereszt tisztségviselőivel közösen ünnepséget szerveztek a tiszteletünkre, a mindennapos jól végzett munkánk elismeréseként. Miután jóízűen elfogyasztottuk a friss malacsültet házikenyérrel, önkénteseinket dícséretben részesítették humanitárius erőfeszítéseikért. A dícséretet Orasje Megye Vöröskeresztjének Igazgatója és Titkára adta át.

Ha szeretnél csatlakozni Önkéntes Lelkész csapatunkhoz, kattints a linkre, töltsd ki az itt található űrlapot, és kapcsolatba fogunk lépni veled, amint lehetséges. 
 
Reméljük, hamarosan találkozunk Boszniában! 
 
Tisztelettel:
 
Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztaga
IMG_2067xs
 

 

Advertisements
This entry was posted in Magyarul. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s